Најчесто поставувани прашања

Причини за латерално свиткување на лентата за шишање на челична машина за сечење

2023-04-23




Во текот на процесот на сечење намашина за сечење, можно е да се предизвика деформација на челичната лента поради влијание на некои непожелни фактори, а почеста појава е генерирањето на попречно свиткување. Постојат многу фактори кои можат да го предизвикаат овој проблем, како што е појавата на виткање на дрвото.

На пример, при процесот на валање на дрвото, внатре во него се создава напрегање, што станува потенцијален резидуален напон, а поради отсекувањето на машината за сечење се губи рамнотежата на напрегањето и се прикажува свиткување.


Многумина, исто така, се должи на процесот на стрижење на лентата во опремата на машината за сечење, поради појавата на очигледни бруси или бруси од двете страни на неконзистентноста и виткањето. На пример, во процесот на намотување, бидејќи има страна на брус, а поголемата страна на брусната дебелина на плочата е поголема, волуменот дијаметар е голем и произведува разгорено буре за да го формира работ на продолжетокот на свиокот. Оваа ситуација треба да се вметне на другата страна од соодветната дебелина на хартијата или да се направи обработка на делење.




Дополнително, тоа може да се должи и на нерамномерноста на рабовите на лентата, присуството на брановидни, што ќе доведе до промени во дебелината на нејзиниот раб и ќе предизвика продолжување на најсовремениот раб или поради распарчување на страната на сечилото, неправилен контакт на сечилото и сечилото помеѓу сечилото страна грубост, и да се произведе лента работ брановидна. Специфични контрамерки се: зголемување на хоризонталниот клиренс за да се намали страничниот притисок. Изберете го сечилото погодно за материјалот што се сече.

Дополнително, за време на процесот на отсекување, може да наидеме на проблемот со хоризонтално превиткување на челичната лента. За таква ситуација, првиот може да се должи на сечилото вклучено во производството на ознаки за преклопување. На пример, кога сечењето пресекува тесна ширина на лентата, лентата се фаќа за двете надворешни сечила бидејќи притискањето на прстот не ја пополнува празнината помеѓу двата надворешни рабови.

 

Дополнително, тоа може да се должи на вилиците за намотување на макара на ознаката за превиткување, челичната лента во машината за намотување да навива круг кога не е затворен, а во оваа состојба на проширување продолжува да се намотува кога се произведува.



При работењето на опремата на машината за сечење, исто така, може да откриете дека има очигледни траги од нож на врвот на производот за сечење, што веројатно е предизвикано од трагите од ножот генерирани од плочата, поради плочата и проодната плоча неконзистентност на висината за да притисне премногу притисок врз челичната лента. Или, трагите од ножот може да бидат предизвикани од скоковите нагоре и надолу на обложената алатка.




We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept